Sidor

torsdag 30 juni 2011

Rabarbermojito



Hittade denna drink i Allt om Mat och bestämde mig för att testa eftersom jag hade lite rabarber. Den blev väldans god och fint rosa med hjälp av lite karamellfärg.

Rabarbermojito (2 glas)

Saft från 1 lime
10 cl vit rom
1 näve myntablad
4 msk + 2 msk rabarbersirap
Is
Sodavatten eller sockerdricka

Skär limen i klyftor och muddla tillsammans med mynta och 4 msk rabarbersirap. Häll över rom och muddla lite till. Häll över i 2 glas och fyll på med is och sodavatten. Ringla i 1 msk rabarbersirap i varje glas och häll i några droppar röd karamellfärg för att få drinken fint rosa.

Rabarbersirap

250 g rabarber
1 ½ dl strösocker
½ dl vatten

Ansa och skär rabarber i bitar. Koka upp tillsammans med socker och vatten i en kastrull ca 10 minuter. Låt rinna av i en sil. Skölj av kastrullen och häll tillbaka saften. Låt koka utan lock till sirapsliknande konsistens, ca 5-10 minuter. Tänk på att sirapen tjocknar lite mer när den kallnar.

söndag 26 juni 2011

Amerikanska pannkakor med persikokompott


Lyxig söndagsfrukost blev det idag. Gjorde amerikanska pannkakor efter systrarna Eisenmans recept och funderade över vad jag kunde trolla fram som tillbehör eftersom frysen var tom på bär som jag annars tycker är gott att ha till. Kom på att jag faktiskt hade ett gäng persikor så jag improviserade fram lite persikokompott eller vad man ska kalla det och det blev supergott! Säkert jättegott till vaniljglass också.

Amerikanska pannkakor (10-12 st)

3 ½ dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 ½ dl filmjölk
½ dl raps- eller solrosolja
1 ägg delar i vita och gula

Rör ihop de torra ingredienserna. Blanda i filmjölk, olja och äggula. Vispa till en slät smet. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Stek i smör på medelvärme, 2 eller 3 i taget är lagom beroende på hur stora man gör dem, ca ½ dl smet tycker jag blir lagom till varje pannkaka. Vänd när det bildas bubblor på ytan.


Persikokompott

6 små persikor
1 msk råsocker
½-1 msk honung
1 tsk vaniljsocker

Skär ett kryss i toppen på varje persika. Skålla persikorna och skölj sedan i kallt vatten, dra av skalet. Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull. Värm tillsammans med råsockret och honungen ett par minuter, rör ner vaniljsockret och häll upp i en skål.

torsdag 23 juni 2011

Biscotti



Biscotti är väldigt trevligt att ge bort som present, så när jag i helgen var och hälsade på mina barndomsvänner, varav den ena fyllde år hade jag bland annat med mig biscotti till henne. Detta är ett recept som är väldigt lätt att variera och det går bra att ta av vad som finns hemma.

Biscotti (ca 70 st)

½ dl solroskärnor
50 g mandel
100 g mörk choklad
125 g smör
1 ½ dl socker
1 dl honung
1 ägg
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
knappt 6 dl vetemjöl (ca 350 g)

Hacka choklad och mandel grovt. Vispa smör, socker och honung poröst och rör i ägget. Vänd ner bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl. Vänd sist ner choklad, mandel och solroskärnor. Forma lätt till 6 ganska smala längder. Lägg längderna på 2 bakpapperklädda plåtar. Platta till lite. Grädda i 175 grader i 10-15 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna 15 minuter. Skär sedan i sneda bitar med en vass kniv. Lägg biscottin med snittytan uppåt. Sätt in i ugnen tills de har torkat ca 10 minuter eller stäng av ugnen och låt stå tills de har torkat.

måndag 20 juni 2011

Rabarberdricka


I ett nummer av Allt om Mat fastnade jag för denna rabarberdricka som verkade supergod. Tyvärr så har jag inga rabarber eftersom jag har balkong och i mammas trädgård växer det konstigt nog väldigt sparsamt. Men jag fick massa fina rabarber av snälla barndomsvänner då jag var där och hälsade på igår. Så idag provade jag detta receptet och det blev verkligen en god dricka, lite annorlunda eftersom den är kryddad och för tankar lite grann till julen. Vill man inte krydda den så blir den säkert lika god utan.

Rabarberdricka (ca 750 cl)

500 g rabarber
1 liter vatten
1 kanelstång
1 kryddnejlika
1 ¼ dl strösocker

Skölj rabarbern och skär i små bitar. Koka upp med vattnet och kryddorna tills rabarbern börjar bli mosig, ca 10 minuter. Sila av och rör i sockret så det löser sig. Häll upp i rengjorda flaskor.

Drickan får spädas lite, jag tog ca 1 del vatten till 3-4 delar rabarberdricka. Så tvärtemot vad man gör med saft som man köper. Drickan går även att frysas.

Av rabarbermoset som blir över gjorde jag rabarberkräm. Tillbaka med moset i grytan, värm upp och blanda med strösocker och vaniljsocker efter smak och låt det få en slät konsistens. Gott med mjölk till. Och där har man fått två rabarbergodsaker när man egentligen bara skulle göra en.


onsdag 15 juni 2011

Citronbiskvier



Bjöd idag mina kollegor på citronbiskvier. Med sommarkalas och barn som slutar för att börja skolan så är det väldigt hektiskt just nu och därför förtjänar kollegorna lite sötsaker. Jag gör ibland chokladbiskvier och har länge velat göra citronbiskvier efter att ha blivit inspirerad av min underbara bok "Sommarens Söta". Jag bakade inte direkt efter det receptet utan använde det mest som just inspiration. Det som är så bra biskvier är att man kan göra dem nästan färdiga och förvara i frysen. Sedan är det bara att ta fram och doppa i smält choklad så är de redo att serveras nån timme senare.

Biskvier
100 g mandelmassa
0.25 dl strösocker
1 äggvita


Vispa äggvitan lite lätt och tillsätt socker och riven mandelmassa. Vispa tills det blir en jämn smet. Fyll en sprits och spritsa ut kakor nästan lika stora som en 5 krona. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 12 minuter eller tills de är ljusbruna. Låt svalna.


Citronkräm
100 g smör
1 ½ dl florsocker
5 msk lemon curd (se recept här)
1 äggula

Vispa ihop allting till en slät kräm.


Bred på krämen på undersidan av kakorna (i "gropen"), använd en liten sked till att göra dem toppiga. Lägg dem på en bricka och ställ in i frysen.

Smält 200 g vit choklad och doppa ovansidan av biskvierna i chokladen så att den täcker all smörkräm.

tisdag 14 juni 2011

Lemon curd



Idag gjorde jag lemon curd. Det är en otroligt god fyllning till tårtor och cupcakes. Idag skulle den användas till att fylla biskvier. Jag gjorde bara så att det precis skulle räcka till fyllningen, det blev knappt 1 dl.

Lemon curd

1 citron (skal+saft)
½ dl socker
25 g smör
1 ägg
1 äggula

Riv skalet på citronen och lägg i en kastrull tillsammans med socker, smör och citronsaft. Låt koka upp. Vispa ihop äggen och tillsätt i kastrullen. Låt sjuda på svag värme och rör hela tiden tills krämen tjocknar. Häll sedan över i en ren skål eller burk.

måndag 13 juni 2011

Kladdkaka



För att få något sött som avslutade vår spontana grillkväll i lördags kväll svängde jag snabbt ihop en kladdkaka. Precis som grillkvällen fick kakan bli lite improviserad. Eftersom den innehåller sirap så fick den lite kolasmak och blev lite "knäckig".

Kladdkaka

2 ägg
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
50 g smör 
½ dl matolja
4 msk kakao
1 nypa salt
½ tsk vaniljsocker

Smält smöret och blanda med matoljan. Rör ihop ägg och socker och blanda i resten av ingredienserna. Häll i smeten i en bröad form och grädda i ugnen i 150 grader i 25 minuter (kolla efter 20 minuter och lägg på 5 minuter till om den är för kladdig).

torsdag 9 juni 2011

Browniecupcakes




Till en picknick i parken tog jag med dessa browniecupcakes. Har aldrig testat en blandning av dessa två bakverk men bestämde mig för att de var lätta att ta med sig och en kombination av brownies och cupcakes kan ju inte gå fel. Dessa cupcakes har dessutom en extra guldkant då de är toppade med chokladtryffel, vilket gör dem väldigt mäktiga så mer än en orkar man absolut inte.

Browniecupcakes (12 st)

100 g rumsvarmt smör
100 g mörk choklad
2 ägg
150 g socker (jag använde råsocker)
60 vetemjöl
100 g grovhackade pekannötter

Smält chokladen och vispa ner smöret i chokladen. Vispa ägg och socker, dock inte alltför poröst. Vänd ner äggsmeten i chokladen och vänd ner mjölet. Ha sist i nötterna. Fördela smeten i formar och baka mitt i ugnen i 190 grader i 15-18 minuter tills muffinsen är fasta i mitten. Lägg över dem på ett galler och låt svalna.

Chokladtryffel

100 g mörk choklad
3 dl grädde

Koka upp grädden och häll sedan i den hackade chokladen. Rör tills chokladen är smält och låt sedan svalna innan den används.

Bred ut chokladtryffel ovanpå muffinsen, toppa med en pekannöt och pudra över florsocker.


onsdag 8 juni 2011

Rabarberpaj




Första rabarberpajen är nu bakad och uppäten. Provade att göra lite ändringar i ett recept som jag brukar använda till smulpajer som är supergott. Om man vill är det jättegott att ha i lite havregryn i degen. Så här blev det den här gången:

Rabarbersmulpaj

5 stjälkar rabarber
2 msk råsocker
1½ msk vaniljsocker

Smuldeg:
100 g smör
0.75 dl ljust muskovadosocker
½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver

Börja med smuldegen:
Smält smöret och blanda ihop med de båda sockersorterna, mjölsorterna och bakpulvret till en smulig deg. Ställ in i kylen 1 timme.

Skiva rabarbern i så tjocka bitar du önskar. Blanda med råsocker i en kastrull och värm upp. Tillsätt vaniljsockret när du tagit av kastrullen från värmen. Häll över i en ungsfast form och använd en gaffel för att få bitar av degen i olika storlekar att strö över rabarbern. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter i 200 grader.



söndag 5 juni 2011

Jordgubbssmoothie



Nu när det är så fint väder och det är långhelg är det perfekt att sätta sig på balkongen med en jordgubbssmoothie till frukost. Om man vill är det gott att ha lite lime i också. Till den här smoothien använde jag turkisk yoghurt eftersom jag hade det hemma, annars brukar jag göra på bara frukt och juice, det blir lite annorlunda. Smoothie är perfekt att göra kvällen före och förvara i kylen över natten om man har bråttom på morgonen men ändå vill få i sig något.

Jordgubbssmoothie (1 glas)

2 dl jordgubbar
1,5 dl turkisk yoghurt
½ tsk råsocker
½ tsk vaniljsocker

Mixa alla ingredienserna och häll upp i ett glas. Så enkelt var det.

lördag 4 juni 2011

Chocolate Chip Cookies


Idag bjuder jag på Chocolate chip cookies. Originalreceptet kommer från Baka Hemma, jag har ändat litelite i receptet bara.

100 g rumsvarmt smör
1 dl ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
1 ägg
3 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
2 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl
100 g hackad choklad

Rör smör och socker mjukt. Tillsätt ägget och rör om. Blanda i resten av ingredienserna, utom chokladen och rör till en jämn deg. Tillsätt chokladbitarna sist och rör i så de precis blandar sig.
Rulla degen till 15 bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem och grädda i 175 grader i 10 min.

Vill man ha double chocolate chip så blanda i kakao i smeten.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...