Nu har jag varit i San Diego i en vecka, jag är här för att plugga på UCSD, om ni vill se hur jag har det kolla in min reseblogg.
I hamnen gick vi förbi det här cookie-stället och vi blev ju såklart tvungna att prova. Goda var de och precis lagom sega. Och kolla in den gigantiska kakdegen!
torsdag 22 september 2011
måndag 12 september 2011
Lavendelmacarons
Dessa är gjorda med sockerlag, jag tycker de blir bäst då. Första gången jag gjorde macarons gjorde jag på kallvispad maräng och de blev totalt misslyckade. Jag färgade lavendelmacaronsen lila med hjälp av röd och blå hushållsfärg. De blå (eller ja, det blev gröna när de varit inne i ugnen men från början var de turkosblå) macarons är fyllda med choklad- och espressosmörkräm.
125 g (ca 2 dl) strösocker
50 g (0,5 dl) vatten
65 g (ca 2 st) äggvita
60 g (ca 1 dl) florsocker
60 g (ca 1 dl) mandelmjöl
Blanda florsocker med mandelmjölet, sikta gärna. Vispa äggvitan till ett fast skum.
Koka upp socker och vatten. Använd en stektermometer för att se när sockerlagen är färdigt, vilket den är vid 118 grader.
Häll sockerlagen i den vispade äggvitan under vispning (den stelnar snabbt så här måste du vara snabb), fortsätt vispa tills smeten har kallnat. Om du vill färga dina macarons så är det nu du har i karamellfärg. Vänd sedan ner mandel- och florblandningen med en slickepott.
Spritsa ut smeten på bakplåtspapper i rundlar knappt stora som femkronor. Låt stå och torka i 30-60 minuter, detta gör att kakorna inte spricker i ugnen. Sätt ugnen på 160 grader medan du väntar.
Grädda sedan i ca 10 minuter mitt i ugnen. Medan de svalnar kan du göra smörkrämen.
Lavendelsmörkräm (räcker till ca 25 macarons)
50 g smör
1 dryg msk lavendel
1 dl florsocker
En skvätt mjölk
Vispa ihop smör och florsocker. Tillsätt lavendeln och lite mjölk för att få en bra konsistens.
Spritsa krämen på hälften av kakorna och lägg på den andra delen.
fredag 9 september 2011
Chokladbiskvier
Här kan ni se citronbiskvierna som jag bakade för ett tag sedan.
tisdag 6 september 2011
Tryffeltårta
Ännu ett recept testat från Sött Sweet Dulce. Denna gång blev det dock en kaka, närmare bestämt Dansarens tryffeltårta eftersom den inte krävde några speciella ingredienser, utan allt fanns i mina skåp. Den tjänar mycket på att stå kallt ett par timmar så att den sätter sig. Egentligen är det mer som en tjusig kladdkaka mer än en tårta, men det är vad den hette i boken. Jag drog ner på sockret och smöret lite och tillsatte även en nypa salt. Min mamma kom med massa smultron och björnbär från sin trädgård så det blev ett bra komplement tillsammans med lite grädde.
2 ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
200 g mörk choklad
125 g smör
1 nypa salt
Smält smöret och lägg i hackad choklad och låt det smälta sakta i det smälta smöret. Rör ägg och socker och rör ner chokladsmöret. Tillsätt saltet. Vänd ner vetemjölet. Smöra och bröa en form med avtagbar kant (gärna 20 cm i diametern, men jag hade ingen mindre än 24 och det funkade bra). Det underlättar att klämma fast ett bakplåtspapper i botten på formen. Grädda i 225 grader i 15 minuter. Den ska inte ha stelnat helt utan det gör den sen när den svalnar.
söndag 4 september 2011
Chokladglass
Ännu ett glassrecept provades från Sött Sweet Dulce. Denna glass blev väldigt kompakt, men den funkade att göra utan glassmaskin vilket ger den ett plus.
Chokladglass (1,2 liter)
150 g mörk choklad
6 dl mjölk
2 dl vispgrädde
½ vaniljstång
4 ägg
1 ½ dl strösocker
Hacka chokladen. Koka upp mjölk och grädde med vaniljstången. Lyft av värmen och blanda ner chokladen och låt smälta. Låt dra i 15 minuter och ta sedan upp vaniljstången.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner detta i chokladmjölken. Rör om väl. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och värm försiktigt tills det börjar tjockna.Sila glassmeten och häll upp den i en kanna som täcks med plastfilm då smeten svalnat. Ställ in i kylskåp över natten, smeten tjocknar ganska mycket då. Rör om nästa dag och frys in i en fryslåda med lock. Ta fram 15 minuter innan den ska serveras.
torsdag 1 september 2011
Vaniljsocker
Har för mig att det var Jamie Oliver som i ett av sina program sa att när man använt fröna från sin vaniljstång så kan man torka vaniljstången och mixa med strösocker för att få sitt alldeles egna vaniljsocker. Tycker det är kanon att man kan använda hela vaniljstången istället för att slänga den så fort man använt fröna. Det går såklart också att göra vaniljsocker med en vaniljstång som har sina frön kvar, blir kanske till och med ännu bättre, men jag vill oftast använda mina frön till annat.
Hemmagjort vaniljsocker
1 vaniljstång
1 dl strösocker
Mixa tillsammans och sila sedan ett par gånger för att få bort bitarna av vaniljstången.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)