Sidor

måndag 28 december 2015

Chokladmoussetårta med pistagenötter och maränger



Har ni bestämt nyårsefterrätt än? Om inte så tänkte jag bjuda er på en riktigt god tårta, en av mina favoriter faktiskt. Om jag inte missminner mig så hittade jag receptet i en Buffé-tidning för många år sedan. En varning dock, den är fruktansvärt god och väldigt mäktig! En brownie-aktig botten med ett lager chokladmousse och toppad med pistagenötter och maränger. Välj saltade pistagenötter, de ger en god kontrast till de söta marängerna och chokladen och de återfinns både i botten och som topping. Den ambitiöse bakar givetvis sina maränger själv, men även färdigköpta funkar såklart utmärkt. 

Ha en härlig nyårskväll och ett fantastiskt gott nytt år!

Chokladmoussetårta med pistagenötter och maränger

Browniebotten
2 ägg
100 g smält smör
1 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
3 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 krm salt
100 g smält mörk choklad
0,5 dl hackade saltrostade pistagenötter

Chokladmousse
3 dl vispgrädde
2 ägg
2 msk honung
200 g mör choklad
50 g smör

Till servering
Saltrostade pistagenötter
Maränger


Rör samman alla ingredienser till botten och häll i en smörad springform (ca 25 cm i diameter). Grädda i 175 grader i 20 minuter. Låt svalna.

Vispa ägg och honung pösigt i en bunke. Vispa grädden i en annan bunke. Smält chokladen och smöret i ett vattenbad. Vänd ner chokladsmöret i äggsmeten. Vänd ned grädden försiktigt. Bred ut moussen över botten medan den är kvar i formen. Låt tårtan stå i kylen ett par timmar innan servering för att sätta sig.  Innan du serverar, strö över hackade saltrostade pistagenötter och krossa ett gäng maränger över. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...