Sidor

onsdag 23 mars 2016

Lemon & poppy seed trifle


Har ni bestämt påskdesserten än? Om inte så vill jag tipsa om denna fräscha och otroligt goda dessert! En härlig trifle med citron, bär, maränger, mascarpone och härligt knapriga krutonger gjorda på citron och vallmofrön. Den går att göra i en stor skål eller i portionsskålar. Jag har använt jordgubbar men det går att använda vilka bär eller frukter som helst. Har använt blåbär också en gång, blev supergott!

Det är ett par moment, men det bästa är att allt går att förbereda i förväg. Det enda du behöver göra samma dag som den serveras är att lägga ihop den. Kakan med citron och vallmofrön (som du hittar här men även längre ner i inlägget) är god att äta även som den är, men för att få lite crunch i desserten så skär jag den i kuber och rostar den. Är även gott att doppa kuberna i limoncello!

Här har ni den, den vårligaste av desserter!



Lemon Poppy seed cake 
3 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
3½ dl vetemjöl
½ dl blå vallmofrön
Skal och saft från 2 citroner

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och blanda i detta och mjölk i äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt och vänd ner i smeten. Tillsätt vallmofrön, rivet citronskal och citronsaft. Häll smeten i en smörad och bröad form. Baka mitt i ugnen i 175 grader i 25-30 minuter.

Skär kakan i fyrkanter. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och rosta i ugnen på 150 grader tills de är gyllene och knapriga, ca 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt torka i eftervärmen.

Lemon curd
2 citroner (skal och saft)
1 dl strösocker
50 gram smör
2 äggulor
2 ägg

Riv skalet på citronerna och lägg i en kastrull tillsammans med citronsaft, socker och smör. Låt koka upp så att sockret och smöret smälter. Ta från värmen och sila bort citronskalen, häll tillbaka citronsmeten i kastrullen igen. Vispa ihop ägget och äggulan och tillsätt detta försiktigt i kastrullen under omrörning. Var försiktig så att det inte blir äggröra! Värm återigen på medelhög värme, vispa hela tiden så att äggen inte koagulerar och rör tills det tjocknar. Häll upp i en skål eller burk och låt svalna.

Maränger
2 äggvitor
1½ dl strösocker
2 tsk citronsaft

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt citronsaften och lite socker i taget och vispa tills det blir en glansig smet. Spritsa sedan ut maränger på en plåt och grädda i 125 grader i 30-50 minuter. Tiden varierar beroende på hur stora du gör marängerna, prova att känn på en så att den känns torr och släpper från bakplåtspappret. Stäng sedan av ugnen och låt dem stå kvar och torka i eftervärmen.

Mascarponekräm
250 g mascarpone
1 ägg
3 msk strösocker
2 msk vaniljsocker

Vispa osten med vaniljsockret. Separera äggulan från vitan, vispa upp gulan med sockret och vänd ner i osten. Vispa äggvitan fast och vänd ner i krämen.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...